Blog

Sınava Hazırlık Sürecinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

sinava hazirlik sureci

Sınava hazırlık süreci, öğrenciler ve aileleri için oldukça stresli bir dönemdir. Ülkemizde uygulanan merkezi sınavlar özellikle bu stresin katlanarak artmasına neden olmaktadır. Ancak alınabilecek bazı önlemler ve aile-öğrenci- eğitim kurumu üçgenindeki işbirliği ile bazı avantajlar elde edilebilir. Özellikle öğrencilerin daha az stres yaşaması ve kaliteli bir eğitim ile sınavda başarı oranının artması mümkün olacaktır.

Ülkemizde her kademede okul içi sınavlar uygulanırken bir de ortaöğretimden liseye geçiş (LGS), liseden üniversiteye geçiş (TYT – AYT) için merkezi sınavlar uygulanır. Merkezi sınavların kapsam ve öneminden dolayı sınava hazırlık 5.sınıf dönem içi sınavlarına göre daha zordur. Bundan ötürü özellikle ailelerin çocukları için doğru karar alması ve bazı aşamalara dikkat etmesi şarttır. Peki sınava hazırlanırken nelere dikkat etmelisiniz?

Sınava Hazırlık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toplumda sınava hazırlık 6.sınıf ya da diğer kademeler için sadece öğrenciyi ilgilendiren bir süreç anlamı taşıdığı yaygındır. Halbuki bu gibi ciddi dönemlerde işbirliği içinde olmak, öğrenciye yardım sağlamak amacıyla ailenin de aktif olması gerekir. Bundan dolayı dikkat edilecek unsurlar sadece öğrenciyi ilgilendirmemektedir. Ailelerin de bu konuda dikkatli hareket etmesi şarttır:

1 – Stresi Azaltın: Gerekirse Psikolojik Destek Alın

Özellikle merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerde ciddi bir kaygı ve stres ortamı hakim olmaktadır. Stres belirli oranlarda olduğu müddetçe uzmanlar tarafından kabul görmektedir. Tamamen stressiz olmak uygun olmadığı gibi yüksek stres oranı da faydalı değildir. Bundan dolayı aşırı stres yaşayan bir öğrenciniz varsa ve bu durum olumsuz ilerlemesini sağlıyorsa psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz.

Bazı eğitim kurumlarında bunun için özel psikolog ve psikolojik danışmanlar bulunmaktadır. Her eğitim grubu gerekli özeni göstermese de Ortadoğulular Eğitim Kurumları olarak bünyemizde psikolojik destek sağlayacak uzmanlara da yer veriyoruz.

2 – Düzenli Çalışma ve Tekrar Önemlidir

sinav

Öğrencilerin genellikle hazırlık süresince düştüğü hata düzenli olmamaktadır. Örneğin her gün 2-3 saatlik çalışma kendisine yetebilecekken bir gün çalışmayıp ertesi gün 5-6 saat çalışması olumsuzluk yaratır. Süreçten kopacak olan öğrenci sınava hazırlık soruları karşısında etkili yollar bulamayacaktır. Bundan dolayı olabildiğince düzenli çalışmalı, her gün belirli bir saat derslere ayırmalıdır.

3 – Başarısız Olduğu Derslerin Üzerine Gidilmeli

Ülkemizde genel olarak en çok sıkıntı yaşanan derslerin başında Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi sayısal derslerin geldiği görülmektedir. Sadece lise kademesinde değil, sınava hazırlık 7.sınıf matematik notlarında da bu durum öne çıkabilmektedir. Eğer bir öğrenci sürekli yapabildiği derslere çalışır soru çözerse bir anlamı olmayacaktır. Bunun yerine:

  • Çalışması gereken dersleri sıralamalı,
  • Başarısız olduğu dersleri saptamalı,
  • Başarılı olduğu derslerden çok bu başarısız derslere yönelmeli,
  • Gerekirse özel ders ya da kurslara katılmalı,
  • Ancak başarılı olduğu derslere de az da olsa göz atarak unutmanın önüne geçmeli.

Özetle, Türkçe dersini yapan ancak Matematikte başarısız olan bir öğrenciyi düşünelim. Türkçeye ortalama 1-1,5 saatlik çalışma yetecekken matematiğe en az 2-3 saat ayırması daha fazla yönelmesi gerekir.

4 – Toplu Tekrarlar Yapılmalı

Merkezi sınavlarda özellikle sınava hazırlık kitapları incelendiğinde yoğun bir müfredat olduğunu görebilirsiniz. Bu yoğun müfredat ilk başta sorun yaratmasa da planlı olunmazsa olumsuz yaratabilir. Öğrenci ilk konuları öğrenip ilerlerken yeni konuları öğrendikçe eskiye dair unutma yaşayabilir. Bu aşamada sınava hazırlık sürecinde ara tekrarlara, toplu tekrarlara yer verilmelidir.

Toplu tekrarlar önceki konulara hızla göz atmayı, hatırlamayı ve unutmanın önüne geçmeyi sağlar. Sözel derslerde varsa ders notlarını hızla okuyup sonrasında konu ile alakalı 1-2 test çözebilir. Sayısal derslerde de direkt test çözerek tekrar edebilir. Toplu tekrarlar için 1-2 gün ayrılmalı aynı zamanda bu tekrar dönemlerinde yeni bir konu öğrenilmemelidir.

Örnek bir toplu tekrar programı şu şekilde olabilir yalnız kişiye özel hazırlanması gerektiğini unutmamalısınız:

Dil AnlatımEdebiyatMatematikGeometriCoğrafya
İsimler (1 test)Sıfatlar (1 test)Zamirler (2 test)İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı (1 test)Halk Edebiyatı (1 test)Divan Edebiyatı (2 test)Denklemler (2 test)Kümeler (4 test) Mantık (1 test)Üçgenler (1 test)Açıortay & Kenarortay (1 test)Yerel Saatler & Dünyanın Şekli (1 test)Sıcaklık (2test)Basınç (3 test)

5 – Sınava Hazırlık Sürecinde Eğitim Kurumu Özenle Seçilmeli

ort tmb ic rev1

Hiç şüphesiz sınava hazırlık dendiğinde en önemli aşama eğitim kurumu olacaktır. Eğitim kurumları her ne kadar günümüzde yaygın olsa da kalite anlamında fark ortaya çıkar. Eğer siz de bu süreçte doğru karar verirseniz, sınava hazırlık dönemi için kolay bir geçiş sağlayabilirsiniz. Karar aşamasında:

  • Eğitim kurumunun ne kadar köklü olduğu,
  • Eğitim kadrosunun tecrübesi,
  • Sınava hazırlık için sağlanacak ekstra imkânlar,
  • Kurumun çalışma ortamları,
  • Sınav döneminde velilere sunulacak imkânlar,
  • Sınava hazırlık kitaplarının nasıl olduğu gibi bilgileri irdelemeniz de fayda var.

Ortadoğulular Eğitim Kurumları olarak, öğrencilerimize ve velilerimize sınav sürecinde gerekli olan; ortamı, ekipmanları ve psikolojik desteği sunmaya devam ediyoruz.

Sınava Hazırlık Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sınava hazırlık hakkında merak edilen diğer sorular ve cevapları ise şu şekildedir:

1 – Sınava En İyi Nasıl Çalışılır?

Kişiden kişiye değişebilecek bir unsurdur çünkü her birey kendisine özeldir. Sadece öğrencilerin; düzenli çalışması, tekrar etmesi ve bildikleri kadar bilmediklerine de yönelmesi önemlidir. Bazı öğrenciler okuyarak daha iyi anlarken bazıları yazarak daha iyi anlar. Bu yüzden kişisel farklılıklar öne çıkabilmektedir.

2 – Bir Sınava Kaç Gün Önceden Çalışılmalı?

Merkezi sınavlara toplu değil aralıklı çalışma yapılmalıdır. Yani, her gün belirli saatlerde düzenli olarak çalışmak gerekir. Okul sınavlarına ise her okul günü konu tekrarı yapmalı sınava tam hazırlık için ise 1 hafta öncesinden başlanmalıdır.

Bir yanıt yazın